Pratite nas

Internet zarada

Što je Freelancer i koji su to poslovi koje može obavljati?

freelance

Freelancer je dobro poznat i često korišten pojam u današnjem svijetu. Što je freelancer? U nastavku pročitajte odgovor na to pitanje, i saznajte koje poslove freelancer može obavljati.

Pojam freelancer se odnosi na osobu koja obavlja razne poslove putem interneta, često pored stalnog posla koji ima. Možemo kazati da je Freelance karijera dobar put za one koji žele nadopuniti svoj kućni budžet i imati više slobode kada su financije u pitanju.

Obavljanje online poslova moguće je na nekoj platformi, ali i direktnom komunikacijom s klijentom. Daleko najveća i najpoznatija platforma za freelance poslove je Upwork, ali postoje i druge. Jedna s posebno ciljanim poslovnim suradnjama je iwriter na koju se možete prijaviti za pisanje tekstova koji će se kasnije objaviti na nekom sajtu.

Napisali smo da freelancer obično ima stalno zaposlenje, i da mu freelance obveza dođe za dodatnu zaradu. Trebamo spomenuti da postoji veliki broj jako uspješnih freelancera, koji su se osamostalili i rade za sebe. To je odlična opcija za osobe koje ne žele imati određeno radno vrijeme, i žele sami sebi prilagoditi tempo kojim žele raditi i zarađivati naravno. Napisali smo što je freelancer; u nastavku pročitajte koje sve poslove može obavljati freelancer.

Koje poslove obavlja freelancer?

što je freelancer

Možemo kazati da freelancer obavlja gotovo sve poslove vezane za web i IT tehnologiju. Ipak, pojasnit ćemo malo detaljnije i spomenuti područja koja su tražena kod freelancer zanimanja. Ako ste se odlučili krenuti ovim putem, karijeru možete izgraditi ako ste vješti u sljedećim područjima:

Kompjuteri i IT
Financije
Uređivanje teksta, pisanje i objavljivanje
Unos podataka
Programer
Tehnička podrška

Prednosti i nedostaci freelancing poslova

Kao i kod svakog posla, tako i ovdje možemo spomenuti prednosti i nedostatke freelance poslova. Prije nego krenete sa freelance karijerom, vrijedi znati koje su prednosti a koji su mogući nedostaci.

Freelance prednosti

Najveća prednost je što imate mogućnost da sami rasporedite radne sate, i balansirate broj poslova koje ste spremni prihvatiti. Radite od kuće, ili svog ureda za obavljanje poslova, i sami birate klijente s kojima želite raditi. Ako ste dobar freelancer, vremenom se možete osamostaliti i stvoriti novu karijeru.

Freelance nedostaci

Sa gore spomenutom slobodom kao samozaposlena osoba, trebate prihvatiti i zakonske obveze koje se odnose na freelance poslove. Kao freelancer, vi ste u poslovnom odnosu koji je posebno zakonski uređen. Trebate znati koje su zakonom određene porezne obveze i pridržavati ih se. Sami trebate voditi evidenciju, popunjavati formulare i plaćati porez na dobit. Možete naravno platiti nekom da to uradi umjesto vas, ali porez svakako trebate plaćati. Osim poreza, freelancer sebi uplaćuje ostale naknade na dohodak. Svakako se trebate posavjetovati u financijskom uredu ili sa knjigovođom. Utvrdite koje su vaše obveze, i što trebate ispoštovati da bi ostali u okvirima zakona.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita