Pratite nas

Hosting & Domene

Šta je hosting i kako odabrati odgovarajući?

Šta je hosting

Web hosting je usluga zakupa prostora na Internet poslužitelju (serveru). Pojam servera označava čvorište unutar Internet mreže preko kojeg korisnici iz bilo kojeg dijela svijeta mogu pristupiti Vašim web stranicama te komunicirati putem elektronske pošte.

Pojednostavljeno i metaforički rečeno, hosting je kuća u kojoj živi vaša web stranica i cijela njena obitelj.

Hosting usluga obuhvaća sljedeće:

  • zakup određene veličine diskovnog prostora na kojem će biti smještena vaša web stranica (ili više njih) sa svim podacima koje one sadrže (html, slike, skripte, e-mailovi…)

Šta je hosting?

Laički gledano, hosting je samo mjesto na kojem stoji vaša web stranica i koja istu drži online. To zapravo i je tako, no hosting je zapravo puno više od toga.

Baš kao i kod registracije domena, postoji ogroman broj firmi koje se bave prodajom hosting-a. Kod domena je to puno lakše i jednostavnije. Tamo svatko nudi zapravo istu ili sličnu uslugu.. problem nastaje kod odabira kvalitetnog i odgovarajućeg hosting poslužitelja.

Kako odabrati odgovarajući hosting?

Ponuda hosting-a kreće se od onih gdje je netko u svojoj sobi od starog računala napravio uređaj koji mu služi kao hosting provider (to može biti i vrlo kvalitetno, ali najčešće nije) pa sve do firmi koje imaju svoju infrastrukturu, ogromne servere na čijem održavanju mogu biti zaposleni desetci pa i stotine stručnjaka.

Isto tako cijena hosting usluge kreće se od par $ godišnje pa sve do nekoliko tisuća eura mjesečno.

Kako bi smo vam što više pojednostavnili odabir hosting-a koji će te koristit na početku svoje Internet avanture, postavit ćemo vam nekoliko jednostavnih pitanja.

  • Koliku mjesečnu posjetu će imati vaša web stranica?

Početci su uvijek najteži, dobro se sjećamo naših prvih web stranica na kojima smo mjesecima čekali prvog posjetitelja… dok ga na nekim stranicama nismo ni dočekali. Budite realni te procijenite koliku posjetu bi vaša stranica trebala i realno mogla imati na početku.

  • Koliko tekstova/slika/dokumenata će imati vaša web stranica?

Prilikom kupnje hosting-a vi zapravo odabirete koliko „prostora“ će te upload svih tekstova, slika, dokumenata (i slično). Problem nastaje ukoliko prepunite svoj hosting prostor.

  • Koliko vam je bitna brzina učitavanja web stranice?

Bolji i brži hosting paket = brže učitavanje web stranice.

  • Koliko domena (web stranica) želite imati na odabranom hostingu?

Cijena hosting usluge ovisi o brojnim stavkama, pa ćete tako sigurno jeftinije proći ukoliko planirate na njega postaviti samo jednu domenu nego u slučaju da vam je potrebno „hostanje“ više domena (web stranica).

Jeftine opcije za početnike

Mi ćemo se prisjetiti gdje smo krenuli. Počeli smo sa hosting paketom na namecheap.com.

To je hosting koji je dostatan za vaše online početke. Nije to neki jako kvalitetan hosting, no cijena od 9,99$ za prvu godinu korištenja je sasvim dobar omjer cijene i kvalitete.

Iako već neko vrijeme ne koristimo njihove usluge, u sjećanju nam je ostala urezana jako dobra korisnička podrška koja je dostupna 24/7 te uredno i brzo rješavaju sve nastale probleme i poteškoće koje vam se nađu na putu.

Napredna hosting usluga za one koji već imaju ozbiljnije web projekte

Ponovno ćemo se osvrnuti na naš put, pa ćemo i ovdje reći gdje se nalazimo sada. Web stranica na kojoj čitate ovaj članak, kao i sve druge naše web stranice smještene su na hrvatskom web hosting-u xhosting.hr.

Riječ je o izuzetno kvalitetnom pružatelju hosting usluge sa bazom u hrvatskoj (što je dosta bitno za brzinu učitavanje stranice).

Također, ovaj hosting provider nudi veliki broj različitih hosting paketa. No, više o tom možete saznati upravo na njihovoj web stranici xhosting.hr

Što ako odaberem pogrešan i neprikladan hosting paket?

Velika većina hosting providera nudi povrat novca unutar 30 dana od trenutka kupovine paketa. Tih 30 dana je sasvim dovoljno vrijeme da uvidite radi li se hosting-u kakvog trebate ili vaša web stranica ipak treba nešto drugo.

Još jedna dobra stvar, osim povrata novca, je mogućnost da se vaša stranica bez većih problema premjesti sa jednog na drugi hosting. Danas većina hosting providera tu uslugu nudi potpuno besplatno.

Zaključak

Detaljno upoznavanje ove teme zahtjevno je otprilike kao i neki fakultet. Hosting kao cjelina je strašno široka tema i stalno možete učiti o toj temi, funkcioniranju, unaprjeđivanju i slično.

Vama koji se ne planirate baviti ovim područjem, bitno je znati neke ključne informacije te odabrati što boljeg hosting providera koji ima spomenuto široko znanje i kvalitetnu uslugu.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita