Pratite nas

Tech

Što je IPTV?

IPTV je izraz koji ste možda već čuli nekoliko puta zadnjih godina, a šanse su vrlo velike da zapravo ne znate što to u potpunosti znači. Štoviše, šanse su također velike i da ga koristite na svakodnevnoj bazi, no tehnički pojmovi vam baš nisu jača strana. Upravo ćemo zato pokušati objasniti što je IPTV, kako funkcionira te navesti neke primjere IPTV formata koji se koriste danas.

Što je IPTV?

Svi vlasnici televizora nekoć morali su imati antenu kako bi hvatali signal te mogli gledati željene programe. Te antene bile su kućne, vanjske ili pak satelitske, a kako bi funkcionirale na najbolji mogući način, morale su biti usmjerene prema nekom odašiljaču te hvatati njegov signal koji se tada u samom televizoru pretvarao u sliku prikazanu na ekranima. Napretkom tehnologije antene gotovo da iz dana u dan postaju sve beskorisnije, a na njihovo mjestu stupa IPTV.

IPTV usluge omogućuju korisnicima pristup većem broju TV kanala putem internetske veze. Neke su usluge tog tipa besplatne dok će se za druge naplaćivati ​​mjesečna pretplata. IPTV usluge također omogućuju gledanje videozapisa prema vlastitom rasporedu, za razliku od unaprijed dogovorenog vremena od strane neke, primjerice, kabelske usluge. Mnoge plaćene IPTV usluge nudit će TV kanale uživo, ali i razne druge sadržaje kao što su filmovi, serije ili dokumentarci koji se mogu doplatiti i gledati.

Kako IPTV radi?

Ranije smo objasnili kako televizija funkcionira putem signala koji se odašilje i hvata antenama. No, kako radi IPTV?

Načini na koje IPTV funkcionira značajno se razlikuju. Za razliku od tradicionalne televizije koja može emitirati sadržaj samo u stvarnom vremenu, IPTV ima poslužitelje na kojima pohranjuje sadržaj. To korisnicima daje slobodu da zatraže gledanje programa po volji. Nakon što korisnik odabere emisiju koju želi gledati, taj će sadržaj biti pretvoren u digitalni format i isporučen u paketima na njihov uređaj za reprodukciju putem internetskog protokola. Prenesene datoteke bit će komprimirane i optimizirane ze streamanje prije nego što dođu do krajnjih korisnika.

Što je IPTV format i koji formati postoje?

Što je IPTV - Netflix
Foto: Pixabay

Kao što smo ranije spomenuli, IPTV nudi različite dodatne sadržaje u kojima korisnici mogu uživati. Postoje tri različita osnovna formata IPTV-a koji se najčešće koriste. Oni su:

  • Televizija uživo – IPTV uživo omogućuje korisnicima stream televizijskih prijenosa uživo u stvarnom vremenu, slično tradicionalnoj televiziji. TV uživo ljudi najčešće koriste za prijenos događaja uživo poput sportskih događaja, konferencija itd.
  • Video na zahtjev(engl. Video On Demand – VOD) – VOD IPTV usluge rade na isti način kao i kod većine pružatelja usluga kao što su Netflix, HBO Go i slični — korisnik plaća pretplatu i zauzvrat ima pristup velikoj biblioteci videozapisa koje može zatražiti za gledanje po želji.
  • TV s odgodom – ovaj način gledanja televizije omogućuje korisnicima da gledaju prethodno emitirane TV emisije u nekom kasnijem terminu. Ipak, postoji jedna značajna razlika između TV-a s odgodom i VOD-a. Vremenski pomaknuti TV sadržaji daju korisnicima mogućnost ponovnog gledanja starog sadržaja samo ograničeno vrijeme. Emisije će najčešće biti dostupne nekoliko dana nakon emitiranja, a zatim će nestati. VOD omogućuje gledanje sadržaja u bilo koje doba dana ili noći, dok god se nalazi u ponudi pružatelja usluge.
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita