Pratite nas

SEO optimizacija

Što je Joomla CMS i kako ga koristiti?

joomla

Za WordPress ste čuli već od nas, i pojasnili smo što je CMS. U nastavku ćemo pisati malo na temu još jednog popularnog website CMS sistema, koji svakako zaslužuje svoj dio pažnje. Saznajte što je Joomla, kako se koristi i koje postavke dopušta ovaj CMS. Zavirit ćemo ispod „haube“ da vidimo na kakvim server postavkama radi Joomla.

Što je Joomla?

Joomla je CMS otvorenog koda. To znači da je besplatna za korištenje, i vrlo je popularna platforma za objavu internet sadržaja. Često se koristi kao internet portal, blog ali može obavljati zaista mnoštvo kategorija iz svijeta interneta. Joomla pomaže da izgradite dinamični web site, aplikacije i druge Internet servise. Ima intuitivno sučelje i mnoštvo opcija.

Popularna je već desetljeće, i uspješno se razvija kako se razvija i internet tehnologija. Još od svojih početaka (2005.godine) Joomla je sakupila veliki broj korisnika. Broj godinama raste, ponajviše zahvaljujući aktivnoj zajednici koja radi na usavršavaju CMS-a i stalnim nadogradnjama.

Joomla je pisana u PHP programskom jeziku, koristi MySQL bazu i često se instalira na Linux servere. Jednostavna je za instaliranje i osnovnu konfiguraciju. Na internetu možete pronaći veliki broj članaka i uputa kako instalirati Joomla i kako se Joomla podešava prije korištenja.

Mogućnosti Joomla CMS-a

Joomla je odličan izbor za gradnju portala ili stranica druge namjene. Ovaj CMS obiluje raznim mogućnostima, što mu daje višestruku primjenu u svijetu interneta.

Višejezičan CMS – Mnogi će vlasnici internet stranica tražiti višejezično rješenje. Joomla je pravi izbor ako ste u potrazi za svjetski priznatim CMS sustavom, koji nije nužno na Engleskom jeziku. Joomla CMS u ovom trenutku ima prijevod na čak 75 jezika. Kada pričamo o prijevodima, mislimo i na front end (što korisnici vide) i na back end (što vidi administrator i autori).

Responzivan je sam po sebi – Znamo koliko je važno imati web site koji je responzivan. Responzivan (prilagođen) za učitavanje na desktop računalima, ali i na preglednicima na mobilnim telefonima. Već godinama i vodeće svjetske tražilice daju određenu prednost responzivnim stranicama, a ukoliko se odlučite za Joomla CMS, dobili ste responzivan web site odmah u startu.

Sigurnost Joomla CMS-a – Kada se priča o web stranicama, portalima i internet servisima, sigurnost je neizostavan pojam. Joomla pruža više opcija za sigurnosno podešavanje. Možete odabrati TFA (Two Factor Authentication) da bi izbjegli bilo kakav pokušaj nenajavljenih upada. Pored osnovnih Joomla sigurnosnih postavki, za nesmetan i bezbrižan rad, trebate imati dobro postavljen server i sigurnost servera.

Joomla forum – Spomenuli smo već da je Joomla platforma otvorenog koda. Dakle, redovno se razvija u zajednici, i svatko može doprinijeti. Ne trebate biti programer ili administrator za baze da bi uradili svoj doprinos. Možete na forumu dati svoje ideje, primjedbe i pohvale na određene opcije. Osim toga, na forumu možete saznati odgovore na većinu pitanja koja korisnici postave. Najbolje mjesto za savladati Joomla CMS je možda baš forum.

Zašto odabrati Joomla?

Pored već nabrojanih mogućnosti, mnogo je razloga da izaberete Joomla CMS. Ukratko ćemo spomenuti neke razloge za koristiti Joomla:

  • Koristeći Joomla CMS već u startu imate potpuno SEO pripremljen web site.
  • Za dodatne mogućnosti, možete koristiti dodatke, njih preko 8000 na službenim stranicama za preuzimanje Joomla dodataka.
  • Lako i jednostavno možete prilagođavati izbornike, dodavati ih koliko god je potrebno.
  • Jednostavno upravljajte preusmjeravanjem linkova.
  • Nadogradnja na novu verziju ide jednostavno i brzo. Sa tek jednim klikom možete nadograditi Joomla na noviju verziju.

Zaključak za kraj

Joomla je jedan od najpoznatijih CMS-a koje danas poznajemo. Uz WordPress i Drupal, Joomla kotira visoko i broji veliki broj instalacija u svijetu. Kada se i spominje najbolji CMS, Joomla se uvijek nalazi u toj priči, zajedno sa dva druga koja smo spomenuli.

Zapravo, najbolji CMS je stvar osobnog izbora, a priča o najboljem uvijek spomene Joomla, WordPress i Drupal. Jednostavno, tko se naučio raditi u Joomla, ostat će na tom CMS-u. Svaki CMS je poseban po nečemu, ima svoje prednosti i nedostatke, ali na kraju svaki radi dobar posao i olakšava upravljanje web stranicama i drugim internet servisima.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita