Pratite nas

Tech

Što je NFT i kako funkcionira?

NFT-ovi, odnosno nezamjenjivi tokeni, sve češće donose milijunsku zaradu brojnim suvremenim umjetnicima, inovatorima, sportašima i ostalima koji su se odlučili baciti u neizvjesne vode novog kutka blockchain svijeta.

Što zapravo predstavlja NFT?

NFT je engleska kratica koja stoji iza naziva non-fungible token – što bi u prijevodu značilo ‘nezamjenjivi žeton’. U pitanju su kriptografski zaštićeni dijelovi blockchaina (globalne baze podataka) koji su zamišljeni kao jedinstveno sredstvo za čuvanje vrijednosti te kreirani na način da nisu izravno zamjenjivi s drugim NFT-ovima.

Riječ je najčešće o jedinstvenim zapisima stvorenima na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora – iako to nisu jedini standardni za koje NFT-ovi postoje.

Također služe i kao dokaz vlasništva nad nekim drugim oblicima digitalne (GIF, sličica) ili, pak, “analogne imovine, kao što su kolekcionarski predmeti, razna slikarska djela i slična dobra. Taj je dokaz lako provjerljiv.

Drugim riječima, NFT je neka vrsta jedinstvenog djelića digitalnog sadržaja koji se možete kupiti i prodati. Fotografiju na internetu milijun korisnika može preuzeti, ali ona će uvijek ostati kopija. S druge strane, NFT-ovi se ne mogu duplicirati, budući da imaju svoj jedinstven niz. 

Ovo nisu samo svojstva NFT-a, već ih generalno posjeduje blockchain tehnologija, ali novost je to da ih je šira javnost relativno nedavno otkrila – i potpuno poludjela za njima.

Koja je razlika između NFT-ova i kriptovaluta?

NFT-ove i kriptovalute dijele to što su smješteni na kriptografski blockchain. S druge strane, napravljeni su različito. Ako posjedujete bitcoin, znate da ga vrlo lako možete zamijeniti za novac. Možete ga zamijeniti i za drugi bitcon jer svaki zapravo vrijedi jednako. 

S druge strane, NFT-ovi su jedinstveni, zbog čega ih ne možete mijenjati s drugima. 

Posjeduju kriptografsku zaštitu koja jamči jedinstvenost svakog pojedinog NFT-a te ujedno i sprečava mogućnost manipulacije. Ako bismo ovo preveli u stvarni svijet, dobar bi primjer bio fizički novac. Recimo da kune predstavljaju redovne kriptovalute – svaka vrijedi jednako, zbog čega nije bitno koju imate kod sebe. NFT-ovi bi bili oni rijetki kolekcionarski ručno kovani novčići iz Rimskog carstva. Ne samo da nemaju istu vrijednost kao kune, već svaki ima svoje jedinstveno porijeklo i karakteristike. 

Gdje možete primijeniti NFT-ove?

Javnost se prvi put upoznala s NFT-ovima kroz CryptoKitties, blockchain igrici koja se pojavila 2017. Temeljila se na tome da se brinete o svojim digitalnim mačićima koje poslije možete mijenjati s drugim igračima. Nakon toga su se u obliku NFT-a počela prodavati i umjetnička djela. Inovativan spoj analognog i digitalnog je naročito privukao i zainteresirao kolekcionare i investitore, što je uvelike pridonijelo popularnosti NFT-a.

Primjeri upotrebe NFT-a su nebrojeni.

Grimes je kanadska glazbenica i djevojka Elona Muska. Vezala je svoju glazbu uz NFT te prodala desetak audiovizualnih uradaka za oko 6 milijuna dolara. No, NFT-ovi nisu vezani isključivo uz umjetnička djela.

Primjerice, prva objava na Twitteru bio je kratki tvit Jacka Dorseya, milijardera i suosnivača ove popularne platforme. Tvit je u obliku NFT-a prodan za gotovo 3 milijuna dolara.

Hrvatska pošta se također uključila u ovaj proces – u 2020. nastaje prva hrvatska poštanska kriptomarka. Riječ je o kombinaciji blockchain tehnologije i filatelije izrađenoj na platformi Ethereum po ERC721, trenutno najšire prihvaćenom NFT standardu.

U Hrvatskoj je pokrenut i zanimljiv projekt sa sličicama nogometaša pod nazivom soccersuperstars.eth.link. Riječ je ujedno i o prvom hrvatskom ozbiljnijem NFT pothvatu u koji su se mnogi uključili upravo zato što su skupljali te iste sličice u djetinjstvu, ‘tapkajući’ i razmjenjujući ih na školskim hodnicima.

Cilj je bio napraviti kolekciju koja uvelike podsjeća na 80-e i 90-e, a iza cijelog projekta stoje Bojan Andrić i Marko Blažeković. Spomenuta NFT kolekcija ne sadržava sličice kao u stvarnom svijetu, već koristi pixel art kojim su predstavljeni igrači iz određenog perioda, primjerice, sa Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji.

Čak je i svjetska casino industrija prepoznala rast NFT-ova, zbog čega se uvode i CryptoPunkovi u kojem će se NFT-ovi ukrstiti s kockanjem. Pa tko zna, možda se u ovu priču ubace i online casina u Hrvatskoj u nekoj skoroj budućnosti.

Zaključak

Ako stvarate umjetnička djela ili nekakve drukčije jedinstvene proizvode, možete pokušati izraditi pojedinačni NFT i prodati svoje uratke u tom obliku – OpenSea je samo jedna od platformi preko koje možete to napraviti.

Proces stvaranja nezamjenjivog tokena ćete, doduše, platiti od nekoliko desetina do nekoliko stotina dolara, s tim da se naplata najčešće vrši u ethereumu. 

Postaje li NFT svojevrsna budućnost tržišta umjetnina? Rast popularnosti ovog oblika trgovine svakako kaže da jest, ali samo će vrijeme pokazati je li riječ o trendu ili nečemu što zaista ostaje.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita