Pratite nas

Tech

Što je NVMe disk i zbog čega je mnogo bolji od SSD-a?

Najbolja nadogradnja koju možete učiniti na računalu je ugradnja bržeg podatkovnog uređaja. Objasnit ćemo to je NVMe disk i koje su prednosti ugradnje modernog podatkovnog uređaja za prijenosnike i desktop računala. HDD, odnosno klasični tvrdi disk je već mnogo godina “usko grlo” po pitanju performansi modernog računala. Procesori i grafički čipovi doživjeli su snažan porast u performansama, što nije slučaj i kod tvrdog diska. Za razliku od njih, (HDD) tvrdi disk zaostaje, ponajviše zbog mehaničkih ograničenja koja ima.

Ako ste upoznati s načinom rada tvrdog diska, onda lako uočavate njegova ograničenja i razumijete manjak performansi koje nudi taj dio računalnog hardvera.

Logično je, i lako pretpostaviti da je cilj ugraditi brži podatkovni uređaj u računalo. Na taj način dobit ćete značajno poboljšanje u brzini rada, posebno prilikom paljenja samog računala ili laptopa.

Cijena SSD podatkovnog uređaja

Već se godinama spominje SSD, kao zamjena klasičnom tvrdom disku, i to s razlogom. SSD je dominantan po pitanju brzine, a danas se može i relativno povoljno kupiti. U samim početcima, kada je krenuo u prodaju, SSD je nudio manje prostora, a cijena po 1MB bila je znatno veća od cijene 1MB klasičnog tvrdog diska. Napretkom tehnologije, pa tako i većom ponudom, SSD se cijenom približio klasičnim HDD uređajima, te je postao omiljeni hardver za nadogradnju računala. Brzine u odnosu na HDD su daleko veće, tihi rad i ušteda električne energije (baterije kod prijenosnika) samo su povećali potrebu za takvim elektroničkim uređajem. Mnogi su odlučili kupiti SSD i nadograditi svoje računalo.

Danas je SSD već poznata tehnologija: podatkovni uređaj koji podatke sprema u čipu, i nema pokretnih dijelova (rotirajući disk i magnetna igla). Brzina čitanja i pisanja daleko je veća nego što je bila kod HDD-a, koji je za pristup podacima “tražio” po magnetnom disku koji rotira u kućištu.

Može li brže od SSD-a?

Savladali smo dakle SSD, i upoznali njegove kvalitete. Pitanje glasi, dali postoji još brži tvrdi disk? Brže od SSD-a? Ukratko, odgovor je DA.

Danas možete kupiti NVMe disk pločicu koja radi na sličnom principu kao i SSD, s tim da ima jednu veliku prednost. Brzina je to što daje prednost ovoj pločici. Objasnit ćemo u nastavku što je NVMe, odnosno V-NAND SSD.

NVMe je najnovija tehnologija izrade tvrdih diskova, za prijenosna računala i kućna (desktop) računala. Nudi mnogo veće brzine nego starija tehnologija SSD.

Naravno, cijena ovih diskova nešto je veća nego što je slučaj kod SSD uređaja, ali brzina kojom rade opravdava tu razliku.

Što je točno NVMe?

NVMe dolazi od Non-Volatile Memory Express, a riječ je o tehnologiji koja je predstavljena još 2013. godine. Non-Volatile znači da se memorija u čipu neće obrisati kada se računalo ugasi, a Express znači da se pločica spoji na matičnu ploču putem PCI Express (PCIe) utora. U tome je i glavna prednost ovog diska, baš taj PCIe put kojim podaci prolaze u oba smjera.

Kada se disk poveže s matičnom putem PCIe utora, dobit ćemo direktnu vezu sa ostalim hardverom, odnosno mnogo direktniju nego da je disk povezan SATA kontrolerom. Znamo da HDD i SSD koriste SATA tehnologiju, koja nudi manje brzine prijenosa podataka nego PCIe slot.

PCIe 3.0 verzija PCI Express tehnologije, koja je trenutna, nudi maksimalnu brzinu prijenosa podataka od 985MB po jednoj sekundi (Mbps) po kanalu. NVMe disk drive može ponuditi 4 kanala, što znači da u teoriji može isporučiti brzinu prijenosa podataka od nevjerojatnih 3,9Gbps. Ako usporedimo brzine sa SATA SSD tehnologijom, koja u najboljoj trenutnoj izvedbi nudi 560Mbps, onda lako uočavamo prednosti najnovijeg NVMe tvrdog diska.

NVMe disk dolazi u par različitih oblika i veličina. Najčešće možete vidjeti oblik m.2 (pločica), koji izgleda kao RAM modul. Kompaktni su i lako se mogu ugraditi u desktop računalo i prijenosnik. Naravno, na računala koja imaju PCIe slot, da podržavaju ugradnju brzog diska.

PCIe-3.0 NVMe disk ima oblik koji najviše sliči grafičkoj kartici. Možete se odlučiti za ovaj tvrdi disk ako želite nadograditi desktop kućno ili računalo na poslu. Nije prikladan za ugradnju u prijenosnike, zbog veličine i konstrukcije.

Kupiti NVMe SSD ili ne?

Ako se bavite poslom koji iziskuje veliki napor na računalu, crpite maksimalnu brzinu koju računalo može isporučiti, onda je NVMe logičan sljedeći korak da si olakšate rad. Ukoliko i nije velika potreba, možda je bolje sačekati da se cijenom NVMe približi klasičnim SSD uređajima.

Što se brzine tiče, NVMe je u velikoj prednosti nad SSD uređajima, i po toj logici kupovina se isplati. Pitanje je samo, koliko vam je brzina značajna u vašem radu, te imate li vremena i strpljenja sačekati jedan period za povoljniju kupovinu.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita