Pratite nas

Hosting & Domene

Što je WEB Control Panel i kako se koristi?

Napisat ćemo na temu web control panel, što je, kako se koristi i koji su najpoznatiji za kontrolu na Linux serverima. Odabir kontrolne ploče za web hosting mnogo znači u pogledu upravljanja vašim web sadržajem. Odlučite koji web panel najbolje odgovara vašim potrebama.

U nastavku ćemo spomenuti najpopularnije web control panele koji se koriste, s naglaskom da ćemo ih spomenuti u kontekstu instaliranja na Linux server.

Moguće je upravljati Linux serverom direktno, ili kroz terminal direktno ili spajanjem putem SSL protokola. Ipak, takvo upravljanje zahtjeva odlično poznavanje Linuxa i web server arhitekture, i opet je vremenski zahtjevno te postoji veća mogućnost pogreške. Web Control Panel služi kao veza između administratora i OS-a, da bi upravljanje bilo intuitivno, sa što većim naglaskom na GUI pregled postavki.

Kada pričamo na temu web control panel, prvi i najpoznatiji panel za upravljanje je cPanel. Nećemo kazati da je najbolji, iako se smatra najboljim, ali ćemo ga prvog spomenuti u našem tekstu.

cPanel za web hosting

cPanel je sigurno najpoznatiji među upravljačkim softverima za server hosting rješenjima. Odmah vrijedi spomenuti da cPanel radi isključivo na Linux serverskim sustavima. To naravno nije nedostatak, ako uzmemo u obzir da veliki dio kompletne infrastrukture u svijetu interneta zauzimaju različite Linux distribucije.

Ono po čemu je u prednosti, cPanel je jako intuitivan i user-friendly. To znači da ćete ga lako savladati čak i ako ste početnik. Naravno, od vas se traži osnovno poznavanje tehnologija koje pokreću jedan site, jer ćete u cPanelu raditi konfiguraciju DNS zapisa, IP adrese, e-mail konfiguraciju i druge korake ovisno od toga što planirate pokrenuti na zakupljenom hostingu.

cPanel već nakon instalacije korisniku pruža osnovne servise dovoljne za pokretanje web stranice, bilo da je riječ o statičkim ili dinamičkim stranicama. Na raspolaganju imate e-mail servise, bazu i php da pokrene sve to.

Iako je dosta popularan, cPanel u posljednje nije prva opcija mnogima. Naime, zbog promjena u načinu licenciranja, i cijeni licence, cPanel je izgubio veliki broj svojih korisnika. Ostao je i dalje pouzdan i jako efikasan panel, ali cijenom nije najbolja opcija. Ovo se posebno odnosi na početnike, koji još uvijek uče, te imaju besplatne opcije za naučiti upravljati serverom.

Webmin + Virtualmin

Još jedan jako dobar panel za upravljanje serverom je Webmin. Ovaj softver radi na svim Linux distribucijama, pa i na MS Windowsu. Ipak, na Windowsima neće ponuditi sve opcije koje inače ima na Linuxima. Kako god, Webmin je besplatan, uz mogućnost plaćanja i otključavanja nekih naprednih opcija. Za upravljanje jednim ili više sajtova, besplatna opcija je i više nego dovoljna. Webmin u plaćenoj verziji nudi opciju resell, što će rijetko kome trebati. Ako vam i zatreba, to znači da već zarađujete uz pomoć Webmin panela, pa vam neće biti problem izdvojiti nešto novca za licencu.

web control panel

Vrijedi spomenuti da je webmin bogat opcijama, možda čak i previše, pa će se početnicima biti malo teže naći. Ipak, vrijedi ga naučiti, jer je ovaj panel stabilan i dobar izbor za upravljanje jednim ili više virtualnih servera. Kada ga instalirate, na server ste instalirali sve potrebne aplikacije za upravljanje, i za pokretanje web stranica. Imate na raspolaganju bazu, php, te još neke skripte za koje se odlučite.

Vesta Control Panel

Mnogi smatraju da je Vesta panel najbrži, odnosno da najmanje troši resurse samog servera. Mogli bi se složiti s tom tvrdnjom, iz jednostavnog razloga: Vesta je jednostavna i nema mnogo opcija za upravljanje. Prilikom instaliranja Vesta panela, na server ste instalirali sve što je potrebno za pokretanje više virtualnih hostova, i osnovne konfiguracijske opcije.

Vesta panel je dobar za početnike, jer nećete naići na mnogo opcija, da se izgubite u njima. Vesta u svojoj besplatnoj verziji nudi gotovo sve što je potrebno za upravljanje serverom. Instalira se na Linux, sve poznate distribucije. Za instaliranje Vesta panela trebate imati mašinu sa tek: 1x 1GHz CPU, 512GB RAM, i 20Gb HDD.

Ako se odlučite kupiti licencu, dobit ćete dodatne mogućnosti, i punu podršku u slučaju da negdje zapnete.

CWP za kraj

Za kraj ćemo spomenuti CWP (CentOS Web Panel), koji se instalira prvenstveno na CentOS Linux Sustave, ali može raditi na Ubuntu i još nekim uz potrebna podešavanja. Prirodno mu je da se instalira na CentOS što i preporučujemo. Napomena: CentOS odlazi u zaborav, pa se nadamo da će Alma Linux biti zamjena za ovaj panel.

CWP CentOS Web Panel

Kako god, vrijedi spomenuti da CWP nudi mnoštvo opcija i po tom pitanju je sličan cPanelu. U svojoj besplatnoj verziji CWP nudi gotovo sve, sa tek par stavki koje nedostaju. U slučaju da želite isprobati CWP, to možete na besplatnoj verziji, a po potrebi lako platite licencu, koja je jako povoljna. Nećemo ovdje reklamirati ni jedan, pa ćete sami pronaći opcije licenciranja za svaki spomenuti web panel.

Za CWP ćemo kazati da je jaok dobro rješenje za upravljanje jednim ili više virtualnih hostova, da podržava više korisnika i ima reseller opciju. Jako je brz, i nudi administratoru mogućnost odabira php verzije za svaku domenu, kao i naprednu server side cache opciju. Ovo su ipak malo naprednije stavke, tehničke naravi, koje ćete i sami otkriti ako se odlučite na CWP. Još da spomenemo, CWP na svojim službenim stranicama nudi Demo pregled administriranja, što znači da ga možete isprobati bez instalacije na vaš server.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita