Pratite nas

SEO optimizacija

Što je WordPress CMS i kako se koristi?

wordpress

Što je WordPress? Najkraća definicija, u našem slobodnom prijevodu, bila bi: WordPress je najjednostavniji način da pokrenete vlastiti web site ili blog stranicu. Statistike govore da oko 40%, od ukupnog broja internet stranica pokreće upravo WordPress. To je impozantna brojka, i svakako mnogo govori u korist ovog CMS-a. Da, WordPress je još jedan CMS, pa da vidimo koje opcije nam donosi i zbog čega je toliko popularan.

WordPress je web site CMS otvorenog koda, licenciran po GPLv2 pravilima, što znači da ga svatko može koristiti i prilagođavati po potrebi, besplatno. CMS je platforma koja olakšava upravljanje sadržajem, i objavom različitog sadržaja, u ovom slučaju na internetu.

Kakav web site pokrenuti na WordPress platformi?

To u stvari ovisi o vama, jer vam WordPress neće biti odlučujući faktor. Naime, ovaj CMS pruža velike mogućnosti, i može se prilagoditi za skoro svaku vrstu internet stranice. Ono što ste zamislili, WordPress gotovo sigurno može da podrži.

  • Poslovne stranice kompanije
  • eCommerce Internet trgovine
  • Blog
  • Portfolio stranice
  • Forume
  • Društvene mreže
  • Portale isl…

Jednostavno, WordPress daje mogućnosti da uradite kakav god želite web. Na vama je da ga iskoristite na najbolji način i učinite svoj web uspješnim.

Razlika između WordPress.com i WordPress.org?

U par rečenica ćemo napisati razliku između WordPress .org, i WordPress .com platforme za objavu sadržaja.

WordPress.org zovemo i „self-hosted“ WordPress, što znači da je platforma potpuno neovisna i radi na vašem zakupljenom hostingu. Ovdje govorimo o potpuno besplatnom WordPress softveru, koji možete instalirati na zakupljeni server, ili na lokalnom serveru na vašem računalu.

WordPress.com je „plaćena“ verzija servisa koji radi s WordPress CMS-om u pozadini. Zapravo je WordPress .com blog platforma koja je već instalirana za korištenje. Korisnik treba da izradi svoj račun za prijavu, izabere naziv bloga i može koristiti ovu platformu besplatno. Ipak, ako želi potpuno funkcionalan WordPress CMS, i ako želi zakupiti domenu koja će raditi prema tom blogu, onda će plaćati neku određenu svotu novca.

U nastavku, kada spominjemo WordPress, mislimo isključivo na besplatnu i samoodrživu verziju WordPress.org.

Kako je sve krenulo?

WordPress je predstavljen kao projekt još davne 2003.godine, kao neovisan dio postojećeg b2/cafelog projekta. WordPress je projekt otvorenog koda, potpuno je besplatan i možete ga preuzeti koliko god puta to želite ili trebate. Na projektu radi zajednica s velikim brojem članova, i svakodnevno se razvija i biva sve bolji i bolji. Na njegovim početcima, dva autora koda su se isticala: Matt Mullenweg i Mike Little. Kasnije se događalo mnogo toga, ali u kratkim crtama da kažemo, WordPress je postao globalno prihvaćena platforma, i danas važi za jedan od najboljih web servisa za podizanje i upravljanje internet sadržajem.

Tko sve koristi WordPress?

Danas najpoznatiji CMS koriste korporacije, pojedinci te profitne i neprofitne organizacije. Bez obzira, s koliko novca raspolagali, koji imidž imate u poslovnom svijetu, WordPress je često opcija koju mnogi odaberu. Navest ćemo neke primjere, da se uvjerite koliko je poželjan ovaj dio softvera u današnjem internet predstavljanju.

Samo neki od korisnika WordPress-a su: Microsoft, The Rolling Stones, i Bijela Kuća (SAD White house).

Ne vjerujete? Posjetite poveznice koje smo dali, i sami se uvjerite.

Zašto koristiti WordPress?

Već smo napisali da oko 40% od ukupnih internet stranica pogoni WordPress. Da vidimo zbog čega je tako, i zašto bi vi mogli isprobati WordPress.

Najveći razlog je njegov otvoreni kod. Ne samo u smislu da je besplatan, nego u smislu da sami (ili programer) možete prilagoditi ovu platformu na najbolji način koji vam odgovara. Nakon što instalirate WordPress, možete ga prilagoditi u najsitnije detalje, mislimo na izgled, dizajn, ali i funkcionalnost koda.

WordPress je prilagodljiv softver, i po pitanju dizajna jer nudi mnoštvo tema koje možete instalirati, i po pitanju dodataka koji vam daju funkcionalnost za web site.

Ova platforma lako se instalira. Uz pomoć par klikova mišem, jednom kada povežete WordPress sa bazom, instalacija je gotova i možete započeti s objavljivanjem sadržaja. Postupak instalacije dosta je jednostavan, ali ako baš niste za to, većina hosting kompanija nude pakete s već unaprijed instaliranim WordPress-om.

Fleksibilan softver poput ovoga teško je nadmašiti. Konkurencija naravno postoji, no još uvijek se WordPress pozicionira u top 3 CMS-a za objavu web sadržaja.

Podrška za WordPress

Zbog velike popularnosti, ovaj CMS je među prvima po pitanju podrške. Velika zajednica programera, ali i samih korisnika, te prisutnost na mnogim mjestima, daju odgovore na mnoštvo pitanja vezanih uz WordPress.

Odgovore na moguća pitanja možete dobiti na službenim stranicama, forumima, ali i drugim mjestima poput foruma i društvenih mreža sa temom na WordPress platformu.

Za kraj malo o WordPress-u

Za kraj o WordPress-u (šala naravno) da kažemo kako je riječ o jako popularnoj web aplikaciji, koja broji ogroman broj instalacija pa time i korisnika. Nećemo kazati da je najbolji CMS u ovom trenutku, jer bi to bilo subjektivno mišljenje, ali je svakako među 3 najbolja CMS-a u web site domeni. Jedan od konkurenata je CMS Joomla, o kojem smo već pisali. Možete pročitati i na tu temu, isprobati i donijeti svoj zaključak.

Svakako za kraj možemo savjetovati da isprobate WordPress. Lako se instalira, teme se aktiviraju s par klikova mišem, baš kao i razni dodaci. O WordPress platformi smo također pisali, pa pročitajte osnovne WordPress SEO postavke.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita