Top 3 trenda u industriji pametnih telefona u 2019.

2019. godina je za nama, a u industriji pametnih telefona je ostavila poprilično velike promjene koje su stigle već i ranije, no očitovale su se tek prošle godine. Sama funkcionalnost uz izgled pametnih telefona se potpuno promijenila te u 2020. godini telefoni koji su izišli prije 2019. izgledaju kao zastarjeli artefakti izgubljenog vremena. Koja su 3 trenda u industriji pametnih telefona obilježili 2019. godinu?

Zaslon preko cijelog kućišta

xiaomi mi 9t

Već na prvi pogled, lako je primijetiti da su pametni telefoni iz godine u godinu sve veći, a uz to što su veći, njihovu prednju stranu sve više prekriva samo i jedino zaslon. Od telefona s poprilično velikim okvirima poput svih iPhonea prije iPhonea X, pa sve do telefona čije prednje strane nemaju apsolutno ništa osim zaslona (poput Xiaomi Mi 9T serije), okviri postaju sve tanji i tanji. Očito se korisnicima sviđa pregledavanje što više sadržaja i uživanje u multimediji, a to što ergonomija (rukovanje) takvim uređajima pati, to je stavljeno u drugi plan. Dobrodošli u svijet glamura pametnih telefona!

  1. Sve više kamera

Od vremena kada pametni telefoni uključujući i prvi i revolucionarni iPhone nisu imali nego jednu kameru i to stražnju, do vremena kada pametni telefoni imaju i po 5 stražnjih kamera uz jednu ili dvije prednje. Proizvođači su shvatili da na lagan način uz poprilično jeftine sporedne i tercijarne senzore na poleđini telefona mogu povećati privlačnost svojih proizvoda, a kupcima i ne ponuditi baš previše. Iznimku je prvi načinio Huawei koji je sa svojim Huawei P30 Pro telefonom korisnicima ponudio više korisnih kamera u različitim situacijama. To je popratio i Samsung, a zatim i sam Apple pa je u 2019. godini bilo gotovo nemoguće vidjeti telefon s manje od tri kamere ukupno. Velik broj kamera se uvukao i u niži cjenovni rang pa je moguće naći i telefone do 200 Eura koji su opremljeni s ukupno 4 ili 5 kamera.

  1. Izrezi (notch, rupice…)

Kako su nam dijagonale zaslona rasle, a okviri telefona postajali sve neprimjetnijima, tako je bilo potrebno negdje smjestiti komponente koje se inače nalaze s prednje strane telefona. Glavna je od tih komponenti naravno selfie kamera bez koje se danas ne može. Apple je to shvatio, pa je u zaslon svojeg iPhone X-a ugradio izrez koji se popularno nazvao notch. Iako postoje telefoni koji su pronašli način da izreze zaobiđu (pokretnim mehanizmima ili sporednim zaslonima na poleđini), izrezi na zaslonima su itekako „in“, a u 2019. godini smo vidjeli lagan prijelaz s notcha na rupicu. 2020. godina će itekako biti prepuna rupica u zaslonima telefona što smo već vidjeli na primjercima koji će se uskoro predstaviti.

Sve u svemu, 2019. godina je bila itekako uzbudljiva godina u industriji pametnih telefona u kojoj se promijenilo mnogo toga, kako izvana, tako i iznutra, no lice pametnih telefona više nikada neće biti isto. Što nas čeka u 2020. godini, pitanje je na koje je za sada nemoguće odgovoriti, no da će biti zanimljivo, itekako da hoće!