Pratite nas

Tutorijali

Kako ubrzati laptop ugradnjom memorije i novog HDD-a?

Pisali smo kako ubrzati laptop uz pomoć Windows alata koji su vam dostupni. Sada je vrijeme da napišemo kako možete ubrzati vaš prijenosnik ugradnjom hardverskih komponenti.

Računalna tehnologija razvija se nevjerojatnom brzinom, i ono što je danas moderno za par mjeseci može biti „out“. Ovo posebno vrijedi u svijetu prijenosnika, jer se laptopi teže mogu nadograditi za razliku od desktop računala. Moguće je u laptop ugraditi dodatni disk uređaj, još više RAM-a pa čak i grafičku, ali u pravilu laptop se teže nadogradi nego osobno računalo.

Ako ste vlasnik prijenosnog računala, i osjetite poteškoće u radu, možda je vrijeme da ubacite nešto bolje komponente. Kao i svako računalo, i laptop je sastavljen od istih komponenti. Razlika je samo u tome što su komponente za laptop minimizirane fizički, te su neke od njih fizički spojene i ne mogu se mijenjati. Kod jeftinijih laptop uređaja često je slučaj da se u CPU zalemi na ploču, što znači da ga se ne može zamijeniti. Memorija je komponenta koju najlakše zamijenimo, pa slijedi HDD.

Što kupiti da ubrzamo laptop?

Ako ste primijetili da laptop usporeno radi, ili da tvrdi disk stalno nešto čita7piše, svakako je trenutak da pogledate malo detaljnije i otkrijete gdje se nalazi problem.

Prvo što trebate uraditi je da pogledate Task Manager i pokušate shvatiti koje komponente rade pod opterećenjem.

Ubrzati Windows sa još RAM-a

Većinom je RAM karika koju možemo najlakše zamijeniti (nadograditi) da bi dobili osjetno bolje performanse.

Task Manager Win10
Zauzeće memorije Windows 10

Kao što vidite na gornjoj fotografiji, problem kod našeg računala je nedostatak radne memorije. Imamo ugrađenih 4GB RAM memorije i trenutno se koristi 79% od toga. U vrijeme kada smo kupili laptop, 4GB je bilo sasvim dovoljno. Dok su bili 32-bitni sustavi, 4GB je bio i maksimalno iskoristivi RAM prostor. Danas gotovo svi koristimo 64-bit Windows 7 ili Windows 10, što je odlično jer možemo iskoristiti 8GB memorije i više.

Pravilo koje vrijedi, koliko poznajemo računalo, jeste: koliko god RAM-a imate, uvijek može više. RAM je komponenta koja u velikoj mjeri doprinosi brzini izvođenju radnji na računalu.

Laptop memorija dolazi na manjim memorijskim pločama, ali se može kupiti i lako se nadogradi. U slučaju da su vam zauzeta sva raspoloživa RAM mjesta na matičnoj, pokušajte zamijeniti postojeće memorijske module sa novima (sa većim kapacitetom).

Ubrzanje sa ovakvom nadogradnjom osjetno je odmah nakon prvog paljenja računala. Posebno ćete vidjeti poboljšanje ako igrate igrice, ili ako koristite zahtjevne aplikacije, koje traže veće količine RAM prostora (CAD, Visual Studio, ili Video Edit programi).

Novi procesor za bolje performanse

Već smo spomenuli, moguće je nadograditi procesor na prijenosniku, ali ne na svakom modelu. Obično oni povoljniji laptop uređaji dolaze sa ugrađenim procesorom koji je zalemljen direktno na matičnu ploču.

Ako imate model koji podržava zamjenu procesora, i smatrate da je to dobra opcija za nadogradnju, potražite odgovarajući CPU i dogovorite zamjenu. Poželjno je da nadogradnju procesora uradite u servisu. Za razliku od ugradnje RAM modula, kada ugrađujete novi CPU potrebno je ipak nešto veće znanje i pravilno rukovanje. Kada se radi zamjena procesora, u istom se poduhvatu uklanja sloj stare termalne paste i nanosi novi. Osim toga, dobro je očistiti hladnjak i propuhati ventilator.

Ovisno o modelu procesora, i generaciji s kojom ste nadogradili laptop, ubrzanje može biti manje ili više osjetno. Ubrzanje rada na računalu primjetno je odmah nakon prvog paljenja.

Procesor može donijeti veliko poboljšanje u performansama, posebno ako nadogradimo postojeći s modelom koji podržava bolje tehnologije. Najveću prednost mogu osjetiti administratori koji rade sa virtualnim mašinama, i općenito multitask.

Brži tvrdi disk znači mnogo

Najveće ubrzanje možete ostvariti ako zamijenite tvrdi disk. Ovo pravilo vrijedi u slučaju da trenutno koristite klasični HDD i odlučite se kupiti SSD. Tu ostvarujete najbolji učinak ubrzavanja računala, jer će SSD donijeti ubrzanje bez obzira kakve poslove obavljate na računalu.

Zamjena HDD uređaja za SSD
Tvrdi disk

Nova tehnologija uređaja za pohranu podataka sa sobom donosi velike brzine, smanjenu potrošnju energije i nečujan rad. Za razliku od HDD-a koji ima pokretne dijelove, električni motor i rotirajuće diskove, SSD je podatkovni uređaj sa posebnim čipovima na kojima se pohranjuju informacije.

SSD je znatno manji potrošač, nečujan je i brži od klasičnog diska. Zbog ove tri karakteristike i jeste toliko poželjan u prijenosnicima. Ako znamo da laptop može raditi na bateriju, i koliko nam znači autonomija, lako je vidjeti prednost SSD-a.

Osim gore spomenutih prednosti SSD-a nad klasičnim tvrdim diskom, posebno treba istaknuti značajno povećanje brzine. Ako se odlučite ubrzati laptop, najbolja opcija je ugradnja SSD uređaja. U slučaju da trenutno koristite klasični HDD, svakako prvo uradite zamjenu na SSD. Povećanje brzine vidljivo je već pri paljenju i učitavanju sustava. Bez obzira dali koristite MS Windows ili MacOS, ili Linux, brzina učitavanja i rad na samom računalu je znatno poboljšan.

Pisali smo prije na temu kako ubrzati laptop koji koristi Windows 7 ili Windows 10. Ukoliko niste u prilici kupiti neku od spomenutih komponenti, svakako si dajte vremena i očistite računalo od nakupljenih podataka. U slučaju da već imate SSD, moguće da vaša ploča podržava NVMe SSD podatkovni uređaj. Ako želite ubrzati laptop, provjerite, i razmislite o toj opciji. Pročitajte malo na tu temu: Što je NVMe disk?

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita