Pratite nas

Tech

Utječe li tehnologija na naš san?

Puno se ljudi pitalo, a isto tako je i puno istraživanja provedeno na temu utjecaja društvenih mreža, pametnih telefona, Interneta i videoigrica na naš san, životne navike, mozak i odnose s drugima. Gotovo svima je, čak i onima koji nemaju veze sa znanošću, poprilično jasno kako pretjerano korištenje tehnologije i Interneta može imati negativan utjecaj na osobu i u konačnici dovesti do slabijeg sna. Kada bi ušli u neku detaljniju analizu, čini se kako bi došli do zaključka da Internet zapravo samo mijenja razinu kvalitete i sadržaje našeg sna.

Istraživati snove još uvijek je jako teško

Nikako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ništa vezano uz snove jer njih je oduvijek bilo izuzetno teško proučavati. Fenomen je to koji se može proučavati samo na osnovu onoga čega se osoba sama sjeća kada se probudi. Vrlo često to jednostavno nije dovoljno informacija koje se mogu iskoristiti u neku svrhu. Zato su nam zasad i dalje misterij te ne znamo kako ih interpretirati. 

Istraživanja ipak postoje

Iako je snove istraživati teško, ne znači da nije moguće. Tako je jedna vrlo zanimljiva studija pokazala da mediji i Internet imaju utjecaja na nas. Naime, osobe u tom istraživanju bile su nešto starije životne dobi koje su odrasle gledajući crno-bijele televizore. Došlo se do zaključka kako su njihovi snovi pretežito u tom tonu, dok nešto mlađa populacija sanja normalno. Smatra se kako je to zbog toga što neke osobe na snove gledaju poput svojevrsnih filmova i smještaju ih u okruženje kakvo su vidjeli na televiziji.

Što je s društvenim mrežama?

Provesti nekoliko sati dnevno listajući novosti na Facebooku ili dopisujući se na Snapchatu također može imati utjecaja na naše snove. Istraživanje koje je provedeno na MacEwan sveučilištu uključivalo je čak 481 osobu. Od njih se tražilo da se prisjete svojih snova koji su na bilo koji način uključivali neku od tehnologija koje se danas uvelike koriste kao što su mobiteli, računala, videoigrice ili društvene mreže. Studenti koji su koristili neke od tih tehnologija imali su značajno kvalitetnije snove od osoba koje ih nisu koristile. Smatra se kako osobe koje su vrlo blisko vezane uz tehnologiju imaju bolju sposobnost kontroliranja svojih snova pa su im zato oni po njihovim željama i ambicijama. 

Bitan je tip medija koje konzumiramo

Koristiti tehnologiju i različite medije ipak nije jedino što je potrebno za bolju kontrolu sna. Važan je i sam tip tehnologije i medija koji osoba konzumira. Više je osoba tako krivilo gledanje horor filmova za nesanicu i noćne more. Naravno, kako to često biva, postoji i druga strana koja tvrdi kako ono što radimo tijekom dana, odnosno dok smo budni, nikako nema veze s onim što ćemo sanjati noću. 

Na konačan odgovor trebamo čekati

Kako to često biva s mnogo stvari u životu, i u ovoj zagonetki postoje dvije strane, a niti jedna nema definitivno i konačno rješenje. Istraživanje snova još uvijek je poprilično kompleksan proces i čini se kako ćemo ipak morati čekati još neko vrijeme kako bi saznali nešto više o njima i kako bismo se uvjerili da su dosadašnji eksperimenti zapravo točni.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita