Pratite nas

SEO optimizacija

Važne SEO postavke kada radite WordPress blog

wordpress seo

Ovom prilikom ukazat ćemo na neke jako važne SEO postavke, koje svaki vlasnik WordPress bloga treba znati i uraditi. Saznajte kako podesiti WordPress za što bolje SEO rezultate.

Zašto raditi SEO postavke, ako znamo da je dobar sadržaj glavni adut? Odgovorit ćemo kratko, kvalitetan sadržaj jeste ono najvažnije, ali rezultati neće biti ni približno dobri očekivanom, ako ne uradite SEO detalje koje ćemo spomenuti. Kada već radite svoj blog, iskoristite maksimalni potencijal objavljenog sadržaja.

Potvrdite da tražilice vide vaš blog

Ako ste tek objavili WordPress blog, nemojte zaboraviti postavku „discourage search engnes from indexing this site“. Ovu postavku trebate isključiti, što znači da ste omogućili tražilicama da indeksiraju novi blog i sadržaj koji ste objavili ili planirate objaviti. Iako će tražilice „ugledati“ blog prije ili kasnije, signal da dopuštate indeksiranje svakako je dobar znak tražilicama da slobodno nude vaš blog u rezultatima pretrage.

Prilagodite permalinks strukturu

Tek po instalaciji WordPress CMS-a link struktura nije SEO friendly, i teško je razumljiva korisniku koji se nalazi na vašem blogu. Objave koje ste pustili na blog imaju link strukturu sličnu kao na ovom primjeru: „https//vasblog.com/?p=123“. Možemo se lako složiti da taj link ne otkriva mnogo korisniku, ali ni tražilicama koje će indeksirati sadržaj sa bloga.

Na sreću, WordPress je kvalitetan CMS koji se razvija već dugi niz godina i nudi mnoštvo opcija za svaku priliku. U samim postavkama spomenute platforme, možete prilagoditi link strukturu kako najbolje odgovara namjeni samog bloga. Često se kao dobra i SEO friendly opcija uzima po primjeru: „https://vasblog.com/prva-objava/“. Možemo se složiti da ovaj link daje mnogo veće značenje objavi na blogu. Već nam sami link govori da je riječ o WordPress objavi pod nazivom „Prva objava“.

link struktura

Dodatno: U ovom dijelu teksta trebamo spomenuti da ćete link moći dodatno urediti, za vrijeme dok pišete objavu. Prije nego pustite tekst u javnost, možete urediti SEO detalje, pa među njima i sami izgled linka, odnosno poveznice.

Pišite kvalitetan sadržaj i budite redovni sa objavama

Iako ovo nije čisto savjet za SEO postavke WordPress platforme, pisanje kvalitetnog sadržaja ključ je dobro urađenog SEO plana. Kvalitetan sadržaj glavni je adut svakog bloga, a redovnim objavljivanjem tražilicama dajete na znanje da se niste uspavali, i da će blog biti dostupan još dugo vremena. Nećemo u ovom članku pisati o smjernicama dobrog SEO teksta, pa ćemo krenuti na sljedeći savjet. Kvalitetu pisanja, SEO optimizaciju teksta i ostale detalje vezane za objave ćemo spomenuti nekom drugom prilikom.

Optimizirajte WordPress blog za brzo otvaranje

Brzina otvaranja stranica jedan je od ključnih faktora prilikom rangiranja kod glavnih tražilica danas. Ne samo to, lako je predočiti situaciju da posjetilac napusti stranicu koja se ne otvara brzo. S tim saznanjem na vama je da blog prilagodite koliko je moguće za što brže otvaranje, bez ikakvih zastajanja i sa što manje čekanja na pojavu sadržaja na stranici.

Brzina ovisi o mnogo faktora, i tema je koju treba detaljno obraditi. To svakako učinimo nekom drugom prilikom, a sada ćemo samo u kratkim crtama spomenuti neke od faktora.

Brzina hosting opcije direktno će utjecati na brzinu WordPress bloga: Svakako gledajte zakupiti dobar hosting za potrebe bloga na kojem radite.

WordPress tema: Prije nego što odaberete WordPress temu, provjerite je i testirajte demo da vidite kakve rezultate daje prilikom provjere na brzinu učitavanja. Veliki broj WP tema zna nekada dovesti do pomutnje i teškog odabira neke od njih. Prije nego se odlučite, neka na vašu odluku ima utjecaj i sama brzina učitavanja.

Aktiviranje dodataka za WordPress: Nemojte koristiti WP dodatke kako vam padnu na pamet. Razmislite, i pročitajte recenzije, i nakon toga instalirajte samo odabrane dodatke i one koji vam zaista trebaju. Neke stvari na WordPress CMS-u možete uraditi i bez korištenja dodataka. Nemojte za svaku sitnicu tražiti i instalirati WP plugin.

Optimizirajte sadržaj: Prilikom pisanja teksta, gotovo je sigurno da ćete u nekom dijelu postaviti i fotografiju. Da bi što manje opteretili server, i samo učitavanje stranice, fotografije optimizirajte prije nego ih objavite.

Brzinu bloga lako možete provjeriti, postoje mnogi alati za takve provjere, a najpoznatiji je svakako Google PageSpeed Insights.

Podesite kategorije i oznake

WordPress koristi kategorije i oznake, što u velikoj mjeri olakšava autoru da organizira sadržaj, pa tako i posjetiocima da pregledavaju objave. Prilagodite kategorije i oznake logikom koja prati ideju vašeg bloga.

Ako na početku dobro organizirate kategorije, kasnije ćete lakše objavljivati i dodavati oznake vašim objavama.

Ideja kategorije i oznaka prati logiku:

  • Kategorije koristite za grupiranje objava u nekoj temi (području)
  • Oznake koristite za svaku objavu pojedinačno, da je izdvojite po obrađenoj temi (oznake se mogu ponavljati na više objava)

Zaključak za kraj

Obradili smo osnovne korake za početni SEO pristup, kada radite novi WordPress blog. Postoje dodatni koraci, koje trebate uraditi, ali kada uradite spomenuto iz ovog članka. Kasnije, bilo bi dobro, trebate instalirati neki SEO dodatak, pomoću kojeg uradite SEO postavke WordPress bloga, i kasnije svake objave posebno. Prije nego objavite neki članak, dobro ga optimizirajte, a u slučaju da ste neke već i objavili, slobodno ih uredite i prilagodite po potrebi.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita