Pratite nas

Tech

Virusi na mobitelu – kako ih prepoznati te ih se riješiti

Virusi na mobitelu

Jedna od posljednjih stvari koje želimo kada su u pitanju naša računala i mobiteli je pokupiti nekakav virus surfajući internetom. Odavno je poznato da su računala meta mnogih zlobnih kreatora virusa, ali zapravo je začuđujuće koliko malo ljudi zna da virus mogu imati i na svom mobilnom uređaju. Virusi na mobitelu itekako su velik prijetnja onim neopreznima i zato se valja zaštititi kako ne bi došlo do nekih neželjenih ishoda.

Neki od znakova da možda imate virus na mobitelu

Dok će neki virusi jednostavno ograničiti funkciju vašeg telefona, neki imaju puno goru namjeru, a to je krađa različitih tipova podataka i neovlaštene kupnje. Često nećete odmah prepoznati virus jer zlonamjerni softver može biti u stanju mirovanja dok na obični način koristite svoj mobitel.

Srećom, postoje neki dosta očiti načini kako se mogu prepoznati virusi na mobitelu i zato ćemo navesti neke najpoznatije od njih.

Znakovi da postoje virusi na mobitelu

 • Pretjerana upotreba podataka: Mobitel može imati virus koji radi u pozadini, neotkriven, što može značajno povećati ukupnu upotrebu podataka.
 • Rušenje aplikacija: ako je softver na vašem mobitelu ugrožen, virusi na mobitelu mogu uzrokovati opetovano rušenje aplikacija. Naravno, mogu postojati brojni drugi razlozi zbog kojih će se aplikacije rušiti, stoga prvo dobro provjerite je li vaša memorija puna ili da pak nemate pokrenuto previše aplikacija odjednom prije nego što pretpostavite najgore.
 • Skočni prozori: dok su neki skočni prozori normalna funkcija oglašavanja tijekom pregledavanja raznih internetskih stranica, ako je vaš preglednik zatvoren i imate više skočnih prozora, možda imate reklamni softver, vrstu zlonamjernog softvera čiji je cilj rudarenje podataka.
 • Povećano trošenje baterije: ako virusi na mobitelu rade u pozadini tijekom normalne upotrebe mobitela, možete doživjeti neobjašnjivo brzo pražnjenje baterije s povećanom upotrebom RAM-a vašeg telefona.
 • Neprepoznatljive aplikacije: kada vidite aplikacije koje su misteriozno preuzete, one mogu biti jedan od najočitijih znakova da je vaš mobitel zaražen virusom. Trojanski konji također se mogu pričvrstiti na aplikacije koje ste sami skinuli i uzrokovati daljnju štetu.
 • Pregrijavanje: Zlonamjerni softver može koristiti RAM i CPU u velikoj mjeri što može uzrokovati pregrijavanje telefona. Iako može biti normalno da se vaš telefon povremeno pregrijava, ako se to događa prečesto, to također može biti signal da postoji virus na vašem uređaju.
 • Spam poruke: Uobičajeni oblik zlonamjernog softvera koji se može pronaći na mobitelu prikupljat će osjetljive podatke i pokušati zaraziti i vaše kontakte slanjem poruka s opasnim poveznicama i dodatcima.

Virusi na mobitelu – vrste

Virusi na mobitelu
Foto: Pixabay

Kao što je to slučaj s računalnim virusima, tako i oni mobilni mogu doći u više vrsta. Spomenimo stoga neke od najčešćih.

 • Adware: Iako je sasvim logično na nekim stanicama naići na reklame, adware je tip virusa koji će ih sam izbacivati u nadi da ćete ih otvoriti i da će tako moći pristupiti vašim podacima.
 • Ransomware: Ransomware je tip virusa koji će prvo vlasniku mobitela zaključati pristup podacima i aplikacijama, a zatim će tražiti neki tip otkupnine kako bi ih ponovno otključao.
 • Špijunski virus: Špijunski je virus jako teško otkriti jer on ne pokazuje neke preočite znakove da postoji na mobitelu. Međutim, on prikuplja podatke o vlasniku mobitela kao što su korisnička imena, lozinke i lokacije.
 • Trojanski konj: Trojanski konj na vašem mobitelu obično će se pojaviti kao tekstualna poruka. Odatle će slati poruke, često povećavajući vaš telefonski račun.
 • Crv: Kada su virusi na mobitelu u pitanju, crv je jedan od najpopularnijih. Njegov je cilj proširiti se na što više uređaja kako bi kreatorima istih omogućio pristup više podataka.

Kako zaštititi svoj mobitel od virusa

Na kraju, ono što vjerojatno svakoga zanima je kako se uopće zaštititi od virusa na mobitelu. Na sreću, postoji nekoliko vrlo korisnih načina, a oni su laki za primijeniti na bilo koji mobilni uređaj.

 • Instalirajte antivirusni softver: Instaliranje antivirusnog softvera je najočitiji način kako se mogu suzbiti virusi na mobitelu. Često skenirajte svoj uređaj kako biste ga maksimalno zaštitili.
 • Preuzimajte samo provjerene aplikacije: Izbjegavajte trgovine aplikacija trećih strana. Time se smanjuje rizik od instaliranja opasnih aplikacija koje se predstavljaju kao legitimni softver.
 • Koristite provjereni Wi-Fi: Uvijek koristite Wi-Fi za koji znate točno čiji je jer tako razni hakeri neće imati pristup vašem uređaju preko raznih javnih mreža.
 • Provjerite uvjete aplikacije: Pročitajte uvjete i odredbe prije nego što se odlučite preuzeti neku neprovjerenu aplikaciju. Obratite pozornost na to koristi li aplikacija vaše osobne podatke i može li mijenjati svoje uvjete bez da vas obavijesti.
 • Ažurirajte svoj operacijski sustav: Ažuriranja operacijskog sustava često popravljaju greške pronađene u prethodnim verzijama.
 • Ne otvarajte sumnjive poruke: zlonamjerni softver može doći u obliku privitaka e-pošte, poruka i poveznica. Ne otvarajte nepoznate poveznice ili poruke jer one mogu biti pristup stranicama kreiranim za viruse.
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita