Pratite nas

Tutorijali

[VODIČ] Trebaš izradu web stranice? Započni svoj put ovdje…

izrada web stranice

[VODIČ] Trebaš izradu web stranice? Započni svoj put ovdje…

Izrada web stranice nije nešto što svatko zna raditi. Izradu web stranice potrebno je povjeriti stručnjacima, kako bi kasnije imali web stranicu koja će vam donositi korist.

U svijetu ekonomije i poslovanja kroz povijest se uvijek događaju razno razne promjene, tržište je turbulentno. Na takvom tržištu uspijevaju (opstaju) samo oni koji se uspiju prilagoditi promjenama.

Po našem skromnom mišljenju, u Hrvatskoj većina poslovnih subjekata još uvijek nije shvatilo zašto uopće treba imati web stranicu! Nisu upoznati s tim što će im web stranica zapravo omogućiti i kako će unaprijediti njihovo poslovanje.

Zašto je to tako (ili barem zašto mi mislimo da je tako)?

U Hrvatskoj vlasnici malih (i mikro) poduzeća previše posla moraju obavljati sami. Nemamo dovoljno novca da bi platili stručnjake i da bi podijelili svoje poduzeće u sektore pa u svakom sektoru zaposlili stručnu osobu.

Tako dolazimo do trenutka gdje vlasnik malog ili mikro poduzeća za proizvodnju namještaja, najčešće obavlja poslove:

  • Računovodstvo
  • Prodaja namještaja i pregovaranje sa kupcima
  • Proizvodnja namještaja
  • Montaža namještaja
  • Itd (nažalost)

Kako da vlasnik poduzeća (nazovimo ga Mirko 🙂 ) uz sve što mora obavljati svoje vrijeme posveti još i nečem što mu je potpuno apstraktan pojma (web stranice, SEO, internet marketing…)?! Jednostavno je nemoguće! 

No, i ptice na grani znaju kako treba imati web stranicu, pa to zna i Mirko. Mirko zapravo i nije siguran što će mu (ili što mu može) ta web stranica donijeti, pa će gledati kako da mu to netko “sklepa” za što manje novca (jer svakako nas “deru” sa svih strana) i da na stranici ima “par slika, malo o nama, kontakt i to je to”.

Tu nastaje najveći problem…

Junak naše priče, Mirko, pronaći će nekog “stručnjaka” koji će mu “sklapati” web stranicu za 500 kn. Ta stranica će biti online, Mirko će imati svoju stranicu – koja mu neće služiti doslovno ničemu!

Zašto mu ta stranica neće služiti ničemu?

Zato će njegova stranica biti jedna od milijun(a) web stranica koje su postavljene na internet. Nitko tu stranicu neće pronaći, a čak i kada je netko pronađe… stranica će se vjerojatno jako sporo učitavati, izgledati će neprofesionalno, neće biti funkcionalna – ajme!

I, što se dogodilo? Mirko je “bacio” 500 kn i zaključio kako mu web stranica uopće nije ni trebala, kako je to zapravo bacanje novca i ništa drugo. 

Eh sada, da nas ne bi krivo razumjeli. Mi nemamo ništa protiv Mirka i ne smatramo ga krivcem za ovu situaciju. Krivcem smatramo prevelik broj “web dizajnera” koji ne znaju svoj posao i ne znaju Mirku objasniti što, kako i zašto!

Sve bi to moglo biti i drugačije…. 

Da je Mirko “naletio” na stručnjaka koji zna svoj posao, priča bi vjerojatno otišla u skroz drugom smjeru.

Netko mu je morao objasniti kako web stranica zapravo može donijeti potpuno novi nivo za poduzeće, kako mu može unaprijediti prodaju, prezentirati namještaj koji proizvodi u jednom novom svijetlu. Netko mu je morao objasniti da mu web stranica može štediti vrijeme na način da prodaje namještaj umjesto njega, da “obavlja” veliki dio komunikacije sa kupcima. Trebalo je Mirku objasniti i da mu ta web stranica može otvoriti nova tržišta, donijeti nove poslovne partnere.

Tu smo nabrojili samo neke od benefita koje donosi KVALITETNO osmišljena i izrađena web stranica.

Web stranica za svakog klijenta treba biti osmišljena ispravno, treba je isplanirati na način da ona zapravo donosi korist!

Web stranica koja je dobro osmišljena i precizno isplanirana bit će sasvim sigurno skuplja od 1000 kn (vjerojatno i od 10 000 kn). No, imajte na umu da će to biti web stranica koja može zamijeniti i vaš izložbeni (prodajni) prostor čija je mjesečna najamnina slična vrijednosti web stranice koju ćete platiti samo jednom!

Koliko košta izrada web stranice?

Izrada web stranice, kao što smo i spomenuli do sada u tekstu, može koštati 500 kn. Za tih 500 kn sasvim sigurno neće dobiti ništa!

No, izrada web stranice kakvu mi ovdje spominjemo (web stranica koje poduzeću donosi korist) sigurno bi vas trebala koštati više od 1000€. Preciznije od toga teško je reći, jer to ipak ovisi o puno faktora. Koji hosting želite, koju domenu, treba li vam statična stranica ili pak aktivna stranica koju će netko trebati održavati, koliko sadržaja trebate, treba li to možda biti web shop, želite li gotovo rješenje ili pak vam je pak dovoljna izrada web stranice na temelju gotovog CMS rješenja ……?

ZAKLJUČAK

Izrada web stranice je ozbiljan posao i potencijalno veliki korak naprijed u vašem poslovanju. Nemoj dati bilo kome da vam izradi web stranicu, jer – bacit ćete svoj teško stečeni novac.

Izradu web stranice posvetite stručnjacima koji u svom timu imaju web dizajnere, financijske savjetnike, grafičke dizajnere, (internet) marketing stručnjake.

Pravi stručnjak će vas znati uputiti, savjetovati vas i ukazati vam na online prilike i mogućnosti kojih možda niste ni svjesni!

Još jednom: izrada web stranice je kao i kupnja novog stroja ili novog prodajnog-izložbenog prostora. Služi unaprjeđenju poduzeća te mora biti kvalitetno osmišljena i izrađena.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita