Pratite nas

Tech

WLAN i Wi-Fi: koja je razlika između ova dva pojma?

WLAN i Wi-Fi

LAN ili na engleskom jeziku “Local Area Network” je nešto o čemu djeca danas uče već u osnovnoj školi na satu informatike. Radi se o mreži koja je namijenjena lokalno, odnosno za neko određeno područje kao što su dom ili posao. Ako u tu kraticu dodate W što predstavlja “Wireless” i dobijete akronim WLAN, tada će se raditi o bežičnoj lokalnoj mreži.

Jasno je kako je poprilično lako u tom slučaju zamijeniti pojmove WLAN i Wi-Fi jer naviknuli smo i za Wi-Fi reći da je bežična mreža što nije daleko od istine. Ipak, postoji razlika između ova dva termina koju često radimo, a objasnit ćemo zašto WLAN i Wi-Fi zapravo nisu ista stvar.

WLAN i Wi-Fi
Foto: Pixabay

Što je WLAN?

Kada čujete izraz “bežično”, to ne mora nužno značiti da je uređaj bez žica. Riječ se prvobitno odnosila na radio uređaje koji su često bili priključeni na zid ili su koristili baterije, a imali su žice u svojoj unutrašnjosti. Umjesto toga, kada je rečeno da su uređaji bežični mislilo se na to da oni komuniciraju bez potrebe da ih se povezuje žicom. Radio je tako postao bežična alternativa žičanom telegrafu, a bežični telefoni služili su kao alternativa tradicionalnim fiksnim telefonima sa žicom.

Ako se referiramo na računala i pametne uređaje, bežično znači da mogu međusobno komunicirati digitalno, a da pritom ne moraju biti povezani tehnologijama kao što su Ethernet kabeli ili dial-up modemi koji komuniciraju preko fiksnog telefonskog sustava.

Lokalna mreža ili LAN je svaki sustav koji omogućuje digitalnim uređajima na malom prostoru da međusobno komuniciraju. Mnogi LAN-ovi danas su također povezani na mrežu širokog područja i često u konačnici na Internet. Bežični LAN ili WLAN je svaka mreža koja omogućuje računalima da razgovaraju jedno s drugim bez potrebe da se međusobno povezuju žicom. To uvelike smanjuje nered i pomutnju koju može izazvati velik broj žica koje se moraju provlačiti iz jedne prostorije u drugu kako bi svi uređaji bili spojeni.

Što je Wi-Fi?

Wi-Fi je bežični standard. Tijekom godina bili smo svjedoci evolucije Wi-Fija, a to je dovelo do novog standarda 802.11ax. Svaka verzija standarda 802.11 napisana je za kompatibilnost s 802.3 Ethernetom, a to je najčešći tip LAN-a.

Slično Bluetoothu, koristi se za povezivanje na manjim prostorima kao što su spomenuta kućanstva ili uredi.

Razlika između WLAN-a i Wi-Fija

Razlika između WLAN-a i Wi-Fija možda neće odmah biti očita svima, ali ona postoji. Wi-Fi je samo jedan tip WLAN-a, dok je WLAN samo jedan tip bežičnog načina povezivanja. Kada bi slikovito objasnili razliku ova dva pojma, koristit ćemo se kvadratima i pravokutnicima.

Iako je svaki kvadrat zapravo pravokutnik, svaki pravokutnik ne mora biti kvadrat. Dakle, Wi-Fi je protokol WLAN-a, dok WLAN može koristiti i neke druge protokole za povezivanje, a ne samo Wi-Fi.

Drugi tipovi mreža

Kao što smo ranije objasnili, WLAN je kratica za “Wireless Local Area Network”, a znači bežična lokalna mreža. No, postoje i neki drugi tipovi mreža, a njihova se imena uglavnom razlikuju po tome za kolike su površine namijenjene. Stoga razlikujemo i mreže kao:

  • WPAN – Wireless Personal Area Network – osobna mreža koja koristi IEEE 802.15.1 standard, a još je poznata i pod imenom Bluetooth.
  • WMAN – Wireless Metropolitan Area Network – mreža namijenjena nekom umjereno većem području kao što je, primjerice, kampus sveučilišta.
  • WWAN – Wireless Wide Area Network – mreža koja je namijenjena velikom području, a primjer su mreže koje koriste naši mobiteli za 4G i 5G povezivanje.
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita