Pratite nas

Web dizajn

WordPress dodatak – Alati za izradu WordPress plugina

Dodaci za WordPress, eng. Plugin su jednim dijelom najzaslužniji za tako veliku popularnost WordPress CMS sistema. Dobrim odabirom dodataka, vaš WordPress site postaje još bolji i funkcionalniji. Ipak, u nekom trenutku možete se naći u situaciji da ne postoji dodatak koji radi točno ono što vama treba. U tom slučaju, zatražit ćete pomoć stručnjaka, i naručit ćete plugin za WordPress.

Ako ste pak upoznati sa osnovama PHP-a, i razumijete način na koji WordPress radi, možete i sami sebi izraditi dodatak koji vam je potreban.

U ovom članku ćemo napisati malo više na temu dodataka za WordPress, i pokušati vam predočiti na koji način se radi WordPress Plugin.

Što je WordPress Plugin?

WordPress Plugin je dodatak koji proširuje opcije platforme, dodaje efekte ili neke druge funkcionalnosti na web stranici. Najpopularniji dodaci: Yoast SEO, WooCommerce, WPForms i mnogi drugi pomažu vlasniku i kreatorima da imaju potrebne funkcionalnosti.

Spomenuli smo tek tri dodatka, a trenutno ih je preko 55,000 dostupnih za preuzimanje sa službene wordpress.org stranice.

Izrada WordPress dodatka

Za primjer ćemo pokazati izradu jednog vlastitog WordPress dodatka, tek toliko da dobijete uvid u potrebne pripreme i strukturu direktorija instaliranog WordPress CMS-a.

Prije nego se upustite u izradu, pobrinite se za sljedeće

WordPress dodatak primjer php koda
WordPress PHP primjer koda

Trebate imati odgovarajući tekst editor (uređivač teksta), nešto slično Microsoft Notepad-u, ali ipak malo sofisticiranije. Možemo predložiti Notepad++ ili Atom.

Osim tekst editora, za izradu WordPress dodatka trebate imati spremnu aplikaciju za prijenos datoteka sa računala na server i obratno. Aplikacije te namjene nazivamo FTP klijent, a najpoznatija među njima je zasigurno FileZilla FTP Client. Pripazite prilikom preuzimanje, vama je potrebna Client opcija u ovom slučaju.

Na kraju, da bi izradili Plugin i testirali ga, trebate imati WordPress koji je u radnom stanju. Dakle, trebate imati pristup WordPress instalaciji bez obzira dali je instaliran lokalno (XAMP, WAMP, LAMP), ili se nalazi na vašem serveru.

3 jednostavna koraka za postavljanje WordPress dodatka

Vaš osobni WordPress Plugin možete lako postaviti u 3 jednostavna koraka.

Korak 1: Pristupite web serveru uz pomoć FTP ili SFTP klijent aplikacije

Da bi počeli sa izradom WP dodatka, trebate imati FTP pristup vašem serveru, ili u slučaju da projekt radite lokalno, trebate imati pristup lokalnom WAMP, LAMP ili XAMP serveru.

Da bi se spojili na server uz pomoć FileZilla aplikacije, jednom kada je pokrenete potrebno je unijeti podatke za prijavu na server. Dakle, trebate znati IP ili FTP poddomenu servera, korisničko ime za korisnika koji ima FTP pristup i njegovu lozinku.

Kada ste unijeli sve potrebne parametre, kliknite na gumb Quickconnect.

Ako je veza ostvarena, u FileZilla možete vidjeti strukturu direktorija vašeg servera.

Korak 2: Izradite novi direktorij za vaš novi dodatak (WordPress Plugin). Potražite u WordPress instalaciji direktorij wp-content/plugins i u njemu izradite novi direktorij za vaš dodatak. Nazovimo ga testplugin.

Korak 3: Izradite prvu datoteku vašeg novog dodatka. Datoteka će sadržavati osnovne podatke o novom dodatku, i bit će ekstenzije .php. Pretpostavljamo da ste već upoznati s činjenicom da se WordPress zasniva na PHP kodu i to je glavni programski jezik ove platforme.

Ako ste izradili novu datoteku, na primjer mojplugin.php, u nju postavite sljedeći sadržaj:

<?php
/*
Plugin Name: Moj prvi plugin
Description: Jednostavni plugin
Author: itcenter.hr
*/

S ovim ste završili izradu svog prvog dodatka za WordPress. Ako se prijavite u vašu WP instalaciju, i odete na Plugins, možete vidjeti na popisu i vaš novi plugin. Naravno, on neće biti od neke koristi jer u njemu nismo radili nikakvo kodiranje niti smo dodavali funkcije. Ovaj primjer je bio tek uvod u izradu WP dodataka, a za konkretne primjere programiranja morate potražiti na nekom drugom mjestu.

Mi ćemo kasnije pisati još na tu temu, ali do tada, u nastavku predstavljamo neke jako dobre alate za lakšu izradu WordPress dodataka.

3 najbolja alata za izradu WordPress dodataka

Dodaci za WordPress mogu biti jednostavni, ali i jako kompleksni. Ovisno o potrebama, i programskom umijeću autora, funkcionalnost dodatka varira. Slijedi u nastavku kratka lista alata za lakšu izradu WordPress dodataka.

The WordPress Plugin Boilerplate

Kada pričamo o dodacima za WordPress, svi oni dijele sličnu strukturu direktorija i neke ključne funkcije s kojima se uklapaju u WordPress strukturu koda. Mnogi dodaci dijele neke osnovne elemente, koje možemo nazvati Template ili šablone.

The WordPress Plugin Boilerplate daje korisniku standardizirani pristup izrade WordPress dodataka, na taj način štedi vrijeme utrošeno u sami proces izrade. Pored toga, ovaj alat pruža objektno orijentirani pristup kodiranja, sa mnogim već unaprijed definiranim funkcijama.

Hookr.io

Hooks projekt je usko vezan za razvoj samog WordPress CMS-a. Ukratko definirano, Hooks predstavlja kod koji koristi već postojeće dijelove koda koji je sastavni dio same WordPress platforme. Ovakvim pristupom, možete proširiti funkcije vaših web stranica, da pri tome ne radite promjene na originalnom kodu WordPress instalacije.

Većina dodataka koje danas imamo manjim ili većim dijelom se oslanjaju na ovaj način pristupa kodiranja, a hookr.io daje kompletan uvid u dijelove koda koje možete iskoristiti.

PHPUnit alat za izradu WordPress dodatka

Kako smo već spomenuli, WordPress radi na PHP programskom jeziku, što znači da je PHP i sastavni dio ove platforme. Izrada dodatka za WordPress oslanja se na korištenje PHP-a, ali ne isključivo samo na PHP.

Alat PHPUnit dobro će vam doći da testirate kod koji ste napisali. To znači da neki dodatak možete testirati i pronaći moguće greške u kodu, prije nego dodatak stavite za preuzimanje ili u produkciju na neki svoj web projekt.

Zaključak za kraj na temu izrada WordPress dodataka

Nadamo se da ste naučili osnove rada WordPress platforme, kao i ono što je fokus u ovoj temi, kako se rade dodaci za WordPress.

Okušajte se u ovoj pustolovini, možete mnogo toga naučiti, a uspjeh u svijetu programiranja za WordPress ovisi o vašem znanju, volji i idejama koje imate. Još je mnogo prostora za uspjeh, i nema razloga da ne isprobate svoje ideje i vještine.

Pročitajte i ovo: Vodič za izradu web stranice.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita