Pratite nas

Tech

YouTube usluge koje nudi Premium – isplati li se pretplatiti?

Youtube usluge

Svi smo se već i više nego dobro upoznali s YouTubeom – najvećom svjetskom platformom za gledanje i objavljivanje video uradaka na Internetu. Gotovo da ne postoji tema na koju nećete pronaći nekolicinu videa na toj stranici, a YouTube usluge omogućavaju vam i kreiranje svojih playlista, označavanje video uradaka sa “sviđa mi se” ili “ne sviđa mi se”, besplatno pretplaćivanje na određene kanale, komentiranje itd.

Uz to, YouTube svojim korisnicima nudi i opciju Premiuma. Riječ je o jednom zanimljivom konceptu koji ima neke jako korisne i zanimljive značajke, ali ljudi su si na ovaj ili onaj način uspjeli potpuno besplatno omogućiti sve što Premium nudi. Postavlja se stoga pitanje isplati li se pretplatiti na YouTube Premium?

Pogledajmo što Premium nudi i postoji li za to besplatna alternativa.

YouTube bez reklama

Da, reklame su nešto što gotovo nitko ne voli, posebice kada se jave usred nekog videa koji nam je zanimljiv. YouTube bez reklama bio bi puno privlačniji svima, a Premium korisnici mogu dobiti upravo to. Pretplatom će im YouTube osigurati da video nema reklama tako da će odmah započeti i neće biti prekidan, čak ni ako se radi o nekom dužem uratku.

Međutim, postoji i besplatna alternativa za blokiranje reklama prilikom gledanja videa, a jasno je da se radi o dodacima za pretraživač. Njihovo ime je “ad block” dodaci i kao što samo ime kaže, blokirat će sve tipove reklama na internetskim stranicama, ne samo na YouTubeu. Vrlo su korisne i može se reći bolje od YouTube Premiuma, ako je jedini razlog zbog kojeg bi se pretplatili uklanjanje reklama.

Preuzimanje video uradaka i sviranje u pozadini

YouTube usluge
Foto: Pixabay

Oni koji imaju Premium verziju YouTubea moći će preuzimati video uratke na svoj uređaj. Međutim, ta opcija bit će im omogućena isključivo putem YouTube aplikacije, dakle ne putem računala. Isto vrijedi i za sviranje u pozadini jer znamo da putem mobitela video automatski bude pauziran ako nismo direktno u YouTube aplikaciji. Uz Premium to neće biti slučaj.

Postoje alternative i ovim značajkama koje nije potrebno dodatno doplatiti. Besplatno skidanje pjesama s YouTubea je nešto što mnogi žele, a njih i ostale video uratke moguće je skidati putem pretraživača ili drugih aplikacija. To se može putem mobilnog uređaja, ali i računala tako da zapravo korisnici imaju veći opseg mogućnosti.

Što se sviranja u pozadini tiče, također su kreirane aplikacije koje to dopuštaju, a bez njih se to može postići bez ikakve potrebe za nekim dužim tutorijalom tako da se YouTube otvori u pretraživaču. Zatim treba podesiti da se YouTube prikaže u klasičnom načinu, odnosno s izgledom kakav bi mu bio na računalu. Kada tako pustite neki video, on će se samo pauzirati kada promijenite karticu ili otvorite drugu aplikaciju, ali ga možete jednostavno nastaviti kroz gornju statusnu traku na mobitelu.

No, besplatno skidanje pjesama s YouTubea je i u tom slučaju bolja opcija jer jednostavno je možete pustiti sa svog uređaja, umjesto da je tražite na samoj platformi.

YouTube Originals

YouTube Premium će svojim korisnicima ponuditi mogućnost gledanja nekih uradaka koji nose naziv YouTube Originals. To su uglavnom filmovi ili serije koje su kreirali YouTuberi ili se radi o nekim ostvarenjima koja uglavnom nisu toliko popularna.

Ako ste velik ljubitelj filmova i serija, vrlo vjerojatno bi vam isplativije bilo postati korisnik neke platforme poput Netflixa i svakodnevno uživati u, mora se reći, dosta kvalitetnijim filmovima i serijama. Međutim, ako ste netko koga zanimaju samo određeni YouTuberi koji imaju svoja djela među YouTube Originalsima, onda vjerojatno nećete požaliti ako se pretplatite na Premium iz tog razloga.

Zaključak

Mnogima je YouTube Premium zapravo nepoznanica. Jednostavno nisu svi toliko vremena na toj platformi tako da im je već YouTube početna stranica dovoljna kako bi pronašli i odgledali nešto zanimljivo. Iako smo rekli da se gotovo sve usluge koje YouTube Premium nudi mogu naći i iskorititi na neki besplatni, alternativni način, niti jedan od tih način neće ih sve imati na jednom mjestu te će se svaka od tih usluga morati zasebno tražiti i koristiti.

YouTube Premium će sve usluge objediniti i one će biti dostupne na licu mjesta. U konačnici, sve ovisi o samim korisnicima koji moraju znati spadaju li među ove, ranije spomenute korisnike kojima je dovoljna YouTube početna stranica i koje zanimaju samo određene stvari ili pak žele više od te platforme.

Cijena YouTube usluge Premiuma iznosi 71 kunu i 99 lipa mjesečno i u konačnici svatko bi za sebe trebao odlučiti smatra li isplativim sve što može dobiti za tu cijenu ili ne.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita