Pratite nas

Igre i zabava

Zanima vas koja igrica ima najviše preuzimanja sa Google Play servisa?

android igrice

Ovom prilikom ćemo pogledati neke zanimljive brojke, usporediti ih i dati kratku analizu u smjeru teme na koju pišemo. Spomenut ćemo popularne Android igrice, te još neke zanimljive podatke. Referenca će nam biti podaci sa wikipedia stranice, lista najčešće preuzetih aplikacija s Google Play servisa. Među mnogim aplikacijama pronalazimo i razne igrice, pa ćemo otkriti koja igrica ima najviše preuzimanja sa Google Play servisa.

Mnogo je aplikacija koje su preuzete preko milijun puta sa Google Play servisa. Da bi ovaj popis bio pregledan, i dao neke zaključke na temu, spomenut ćemo samo određeni broj aplikacija, odnosno aplikacije koje su preuzete 500 milijuna puta ili više. Neke od aplikacija dođu već instalirane na Android uređaju, i mogu se smatrati bloatware aplikacijama, ali nećemo sada u tom pravcu. U nastavku donosimo popis jako popularnih i uspješnih aplikacija za Android sustav. Posebno ćemo se osvrnuti na popularne Android igrice, i dati naš kratki osvrt u tom kontekstu.

Aplikacija s više od 10 milijardi preuzimanja

Logično je vidjeti Google Play servis na prvom mjestu, posebno radi činjenice da je to i sastavni dio Android eko-sustava. Ako želite koristiti Android u punom smislu te riječi, neophodno je imati instaliran Google Play servis.

Aplikacije između 5 i 10 milijardi preuzimanja

Ovo je kategorija samo za najjače, one velike igrače, pa je lako i pogoditi: riječ je o kompanijama Google i Facebook. U rasponu 5-10 milijardi preuzimanja, vodeći je YouTube, pa slijedi Google Maps, i još neke aplikacije ovog giganta.

Facebook se našao na listi sa 2 svoja proizvoda, a to su naravno društvena mreža Facebook i jedna od najpoznatijih IM aplikacija WhatsApp Messenger. Zanimljivo je spomenuti da je na ovoj listi WhatsApp jedina aplikacija koja ne dolazi unaprijed instalirana na isporučenim novim Android uređajima. To uvelike doprinosi vrijednosti ove aplikacije.

Aplikacije s brojem preuzimanja između 1-5 milijardi

Još jedna kategorija u kojoj dominiraju aplikacije, a ne igrice za Android. Zapravo, samo jedna aplikacija iz kategorije igre se nalazi na ovom popisu. Riječ je o Google Play Games servisu, koji je zapravo servis a ne igrica.

Prve, prave igrice dolaze tek u sljedećoj kategoriji.

Kategorija: 500 milijuna do 1 milijarde preuzimanja

Možemo ovu kategoriju nazvati “laka”, jer je milijunski raspon u digitalnom “Android” svijetu ipak ne tako ogromna brojka. U ovoj kategoriji vodi Dropbox, što ćemo uzeti sa određenom zdrškom jer je Dropbox inc. radio značajne promjene vezane za uslugu i korisnike kojima se usluga pruža. Napomena: podaci koje objavljujemo su iz 2016. godine, i treba ih uzeti s tim u kontekstu. Popularne Android igrice mijenjaju svoje pozicije, i popis najviše preuziamnja ne govori zaista o trenutnoj popularnosti određene igrice.

Druga aplikacija iz kategorije je dobro popularna igrica među svim Android korisnicima. Riječ je o igrici Candy Crush Saga, kompanije King. Važno je spomenuti da sama igrica ne dolazi unaprijed instalirana na pametni telefon, a opet se nalazi na samom vrhu igrica na Android sustavu.

U istoj kategoriji pronašli smo igricu Pou, tvrtke Zekeh, te malo niže i planetarno popularnog mačka koji govori My Talking Tom, Outfit7.

Ima tu još mnogo igrica, koje su zauzele mjesto među aplikacijama koje svakodnevno koristimo. Ipak, dominiraju naravno aplikacije, posebno već instalirane aplikacije jakih kompanija: Google, Facebook, Twitter, Samsung, Microsoft …

Za kraj da spomenemo: Ne čudi nas tolika navala u području razvoja video igrica za mobilne uređaje. Najviše ovdje mislimo na Android igirce, koje i zauzimaju najveći dio tržišta mobilnih igara. Za pročitati, ako vas zanima, zanimljiv članak na tu temu smo već prije napisali: razvoj mobilnih igara.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita