Pratite nas

Igre i zabava

Zašto se vrijedi okušati u razvoju igrica?

Od razvoja igrica na godišnjoj razini zaradi se gotovo 100 milijardi dolara. Taj je trend iz godine u godinu u velikom porastu i doista je teško reći da bi se uskoro mogao zaustaviti. U današnje vrijeme razvoj igrica nije ograničen samo na konzole i računala, već imamo i mnoge druge platforme kao što su mobiteli, tableti i slično. Svi oni imaju svoje operacijske sustave i za svakog od njih je moguće izraditi aplikacije i igrice. Samom tom spoznajom, očigledno je kako se otvaraju nove prilike za razvojne stručnjake i kako je tržište postalo ogromno. 

Industrija razvoja igrica smatra se svojevrsnim igralištem za kreativne osobe jer zahtjeva konstantnu inovativnost, originalnost i zanimljive sadržaje. Ono što mnogi ne znaju ili zaborave jest činjenica da razvoj igrica nije samo čisto programiranje i dizajn, već da postoji mnogo pozicija u razvojnom timu koje se bave nekim drugim zadacima. Iako razvoj igrice slijedi neke korake i smjernice kako bi se došlo do konačnog proizvoda, ovisno o igrici, oni mogu biti različiti. Svaka igrica imat će drukčije likove, protivnike, razine, okruženja, priče, dijaloge itd. Upravo zato, razvijanje igrica jednostavno ne može biti dosadno.

Razvijanje je izazovno, ali vrijedi prihvatiti izazov

Svima je jasno da razvoj igrica nije “mačji kašalj”. To nije vještina koju ćete usavršiti samo ako igrate puno igrica. Realnost je da se radi o vještini koju ćete usavršiti ako ste strastveni i spremni uložiti puno truda, žrtvovati slobodno vrijeme, a u nekim slučajevima odraditi i cjelonoćnu “smjenu”. Ipak, vrijedi istaknuti kako se i sam proces razvoja igrica pokušava olakšati pa tako danas imamo različite alate koji nam u tome pomažu, a za primjer u obzir vrijedi uzeti Unity. Ono što je bitno spoznati jest da se sve uloženo vrati onog trena kada vidite svoj završeni proizvod koji ste kreirali vi i vaših je ruku djelo.  

Ulazak u industriju razvoja igrica

Često kada nešto želite, morate naporno raditi za to. Karijera u razvoju igrica nije ni po čemu drukčija. Ona će od vas zahtijevati da konstantno tražite napredak i učite, a poput svakog posla, zahtijevat će i da se educirate. Dakle, ako planirate prekinuti školovanje kako bi igrali igrice i počeli ih razvijati, razmislite još jednom. Osim educiranja i napretka u načinu razmišljanja, za ulazak u svijet razvoja igrica vrlo je važno i u svom slobodnom vremenu graditi znanje i veze s iskusnijim ljudima. To se može putem raznih foruma, konferencija i tečajeva. Kada mislite da ste izgradili dovoljno znanja za početak razvoja igrica, vrlo je vjerojatno da ćete moći pronaći posao, a neki od njih od vas će zahtijevati da krenete od samog dna te polako napredujete. 

Možete poći u smjeru indie razvojnog stručnjaka

S druge strane, možete učiniti i najhrabriji potez u svijetu razvoja igrica. Možete postati indie developer. “Indie” je skraćenica od engleske riječi “independent”, što znači “samostalan”. Na taj način bit ćete sami svoji šefovi, a moći ćete regrutirati koga god želite da vam pomogne. Idealno je okružiti se osobama koje imaju iste ciljeve kao i vi te tako započeti. Ako imate volje istraživati kako postati indie developer, vrlo brzo ćete doći do zaključka da su i kreatori nekih od vama najdražih igrica počeli upravo na taj način. Internet je prepun sjajnih i fascinantnih priča o indie programerima i njihovom usponu do samog vrha top ljestvica najpopularnijih igrica. Neki od njih praktički su počeli bez ičega, a danas osim što rade ono što vole, bilježe izuzetno velike zarade od svojih igrica i proizvoda. Za koji put se odlučiti ovisi isključivo o vama, a imajte na umu da je način na koji “putujete” tim putem ono što je najvažnije.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita