Pratite nas

Biznis

Želite započeti samostalni posao? Evo par ideja za vas

samostalni posao

Samostalni posao je san mnogih, no ipak, rijetki se odluče upustiti u tu avanturu. Poslovne mogućnosti su mnoge, ali ćemo se mi ipak zadržati za neke primjerene online poslovne prilike. Pročitajte u nastavku, i otkrijte par ideja za pokrenuti samostalni posao.

Najbolje ideje za samostalni posao u 2021. godini

Sve započinje sa idejom, pa i ovo. Pročitajte neke zanimljive ideje, koje vam mogu pomoći kada birate samostalni posao.

Programer je uvijek traženo znanje

Koliko god je traženo znanje programera, da bi samo pokrenuli posao morate znati što nedostaje na tržištu i sagledati mogućnosti. Ako se i odlučite raditi samostalno, razvijati aplikaciju ili neku skriptu, trebate znati da radite samostalno (eventualno s partnerom), i da je vaša šansa tamo gdje je konkurencija slaba. Ne samo da ciljate slabo pokriveno područje, važno je znati izraditi aplikaciju koja će se pokazati dobrom u praksi.

Primjer posla u kojem su neki programeri daleko dogurali: aplikacija za izdavanje fiskalnih računa. Dakle, kada je u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o izdavanju fiskalnih računa, mnogi manji obrtnici nisu mogli reagirati promptno, ili nisu imali dovoljnu financijsku podlogu da si priušte profesionalna rješenja za izdavanje računa. Tu su priliku iskoristili neki sa dobrim programerskim znanjem, izradili su online aplikaciju za izdavanje računa i pustili je na korištenje uz neku manju naknadu. Određeni broj korisnika izdavao je račune pomoću tih aplikacija, da bi se kroz neki period stvorila dovoljna potražnja, u kontekstu koje su se pojavile nove firme s ponudom aplikacijskih rješenja.

Izrada, odnosno programiranje Android igrica je uvijek dobar put za pokrenuti poslovnu ideju.

Grafički dizajner

Bez obzira koliko dobar bio, grafički dizajner može obavljati samostalni posao ako ima unikatne ideje, ali ideje koje prate želje i potražnju publike. Personalizirane majice postaju pomalo i standard, a potražnja za njima trajat će još dugo. Ipak, ne treba se zaustaviti samo na tome, a nove poslove i ideje treba tražiti u drugim personaliziranim predmetima (proizvodima). Pokušajte osmisliti grafiku za šalice, zidni sat ili pak dekoraciju čitavog zida. Pored grafičkih detalja, da bi bili najbolji ponuđač, možete ukomponirati grafičke detalje sa rasvjetom ili nekim drugim dodacima koji ukrašavaju interijer. 3D zidni sat samo je početak u tom pravcu. Danas se izrađuju 3D tapete na zid, imitacija kamena, ili okviri za TV isl…

Autor tekstova

Prijevod, novinarsko istraživanje ili unikatno i sadržajno pisanje tražena su online zanimanja i mogu se dobro naplatiti. Sve ovisi o tome koliko ste vješti, ali ako imate smisla, volje i vremena, pisanjem možete steći mnoga poslovna poznanstva i kroz određeni period prikupiti značajan broj poslovnih kontakata. To znači u praksi da, kroz neko vrijeme imate broj klijenata (poslovnih suradnji) koji je dovoljan da održavate samostalni posao online. U biti radite kao freelancer, što je slučaj i u gore opisana 2 primjera, ali ste si registrirali firmu i konkurentni ste na domaćem i moguće globalnom tržištu. Autor teksta možda na prvu zvuči kao i najlakše zanimanje među spomenutima, ali to nikako nije stvarno stanje. Tekstove s određenom kvalitetom, pravopisom i istraživačkim umijećem mogu pisati samo dobro uigrani autori, sa povećim iskustvom u toj branši. Za početak, svatko može pokušati sa ovim poslom, a vrijeme će pokazati koliko ste uspješni, ili niste.

Zaključak za kraj

Spomenuli smo tek par ideja za samostalni posao online. Ako ste pročitali ovaj članak, vjerujemo da ste u potrazi za poslom ovog tipa, te da će naše ideje dati neke korisne smjernice za nastavak vašeg putovanja. U svakom slučaju, znanje, predanost i ideje trebaju biti uigrani mehanizmi s kojima raspolažete, a posla će uvijek biti. Kao i svaki početak, teško se probiti u kratkom vremenu i biti konkurentan. Zato, savjetujemo da budete ustrajni, radite kvalitetno i pridržavajte se dogovorenih rokova. Naplata za vaš trud dolazi kasnije, i gleda se kroz dugoročni period u kojem ćete se baviti različitim online poslovima.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita